Att spela hickorygolf

Att spela hickorygolf är lite som en livsstil, som bygger på spelets gamla värdegrunder med bl a. snabbt spel, fair play, gemenskap och ett stort intresse för golfhistoria – att lira, ha kul och umgås under mycket trivsamma former. Hickoryklubbor har en helt annan känsla än moderna massproducerade högteknologiska klubbor, både vad man känner i händerna och vad som sitter djupare i klubbans själ.

Det finns både autentiska hickories och nyproducerade replikas. I våra golfhistoriska tävlingar så spelar vi med autentiska golfklubbor från golfens "gyllene era" ca 1900-1935. Här får vi chans att både upptäcka och uppleva golfhistorien på riktigt. Varje klubba är unik, tillverkad för hand och oftast med fina stämplar som kan hjälpa till för att få fram en spännande och unik historik. Varje klubba är en egen "individ" som man måste lära känna och hantera. Kompletta set var inte så vanligt under den här tiden utan man matchade oftast enkilda klubbor med varandra.

Hickoryklubborna har normalt skaft av träslaget hickory. Hickory är ett hårt och elastiskt träslag (valnöt) som också används flitigt för skaft till yxor, hammare, trumpinnar mm. Det förekommer även klubbor med skaft av ask eller bambu.

Visst, det är svårare med hickories än spel med moderna klubbor, men känslan är så mycket häftigare. Belöningen för varje lyckat slag, eller taktiskt beslut, är svårt att beskriva, det måste upplevas. Alla element i golfen blir så mycket tydligare och det gör spelet spännande och mer underhållande.

Några utmaningar med att spela med hickories

Skaften är tyngre och har mycket sämre vridstyvhet. Klubborna måste svingas lite lugnare med fokus på rätt tempo. Det är nästan som man väntar in klubbhuvudet i träffen.

Klubborna är mycket mer oförlåtande, t.o.m puttern har väldigt liten sweet spot. Mer fokus på att träffa bollen rätt på klubbladet (det lugnare tempot hjälper till här!).

Bollen får mindre backspin. Det strategiska spelet blir viktigare, t.ex. att hitta rätt inspelsvinklar för att har tillräckligt med green att jobba med.

Bollen har kortare och flackare bollbana. Även här är det taktiska spelet viktigt, planering av spelet för att tilllåta bollen att rulla längre, både vid långa slag och inspel.

Ruff och bunkrar är mycket svårt.Undvik hinder! Även semi ruff blir märkbart svårare.

Färre antal klubbor i bagen (i hickoryspel används normalt 6-9). Bli mer kreativ och utveckla känslan, lär dig skapa fler slag med varje klubba!

Hickorygolf är inte modern golf med gamla klubbor... det är en mycket mer underhållande och häftig upplevelse som alla golfare borde prova!


gents logo

HIO-Pris från Gentlemen´s Selection

Lyckas du med ett HIO på någon av tävlingarna så erhåller du ett presentkort hos Gentlemen´s Selection.


Gentlemen's Selection. Sveriges trevligaste leverantör av hickoryrelaterade prylar, klubbor, kläder, bagar etc. Webbshopen är full med allt från golf till outdoor och allt där emellan. Behöver du kitta dig själv eller behöver du priser till tävling? Kontakta Krille på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


© 2023 East Coast Hickory – Preserving The True Spirit of Golf