Tävlingsupplägg & regler

East Coast Swing är en Order-of-Merit tävling som sträcker sig över hela säsongen. Säsongen avslutas med en stor, gemytlig och spännande final och med ett imponerande prisbord. 

East Coast Swing är öppet för alla spelare med officiell handicap. Det går utmärkt att bara spela någon enstaka tävling. Medlemskap i Svenska Golfhistoriska Sällskapet är inget krav men vi uppmuntrar till att vara medlem i sällskapet som värnar om den svenska golfhistorien.

Regler hickoryklubbor

Vi värnar om historien samt att vikten av att bevara själen och äktheten i våra klubbor. När vi tävlar i våra golfhistoriska tävlingar spelar vi med klubbor där klubbhuvudet ska vara tillverkat före 1935 och med hickoryskaft som original. Enbart träskaft som t.ex hickory, ask eller bambu är tillåtna. Deltagarna uppmuntras bära tidsriktig klädsel för att återskapa atmosfären.

Klubborna får/bör restaureras till så nära originalskick som går. Renovering är även en säkerhetsfråga. Vid restaurering förordas att använda och bevara gamla ädla metoder och tekniker. Men nya metoder som att fixera klubbhuvud med epoxilim eller motsvarande är tillåtet ur säkerhetssynpunkt.

Det är tillåtet att...

 • Byta skadade skaft, byte till annat gammalt eller helt nytt*.
 • Förlänga eller förkorta skaft.
 • Byta till nya läder/mockagrepp och appciera ny whipping.
 • Justera loft och lie.

Undvik!

 • Blytejp och vikter som förstör klubbans originalutseende.

Det är inte tillåtet att...

 • Svetsa eller på annat vis tillföra material för att ändra form på klubbhuvud.
 • Montera hickoryskaft på ett klubbhuvud ej avsedd för hickoryskaft (sk retrofitting).

* Klubbhuvudet är ett unikt historiskt föremål, kanske inte alltid av stort pengavärde, behandla det med respekt och ge det nytt liv på banan. Känslan sitter i klubbhuvudet, skaften är viktiga men ofta har de åldrats, kapats eller tappat sin spänst, vi tillåter byte av skaft precis som det tilläts förr.

Tävlingsregler

Spelformer
Normalt spelar vi slagtävling, men det är upp till arrangerande klubb att välja spelform. Tävlingarna spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Inga moderna avståndsmätare användas oavsett vad som sägs i värdklubbens lokala regler.

HCP
Hickoryklubbor är svårare än vanliga klubbor, även om banlängden reduceras något. För att få en rättvis anpassning så har vi utvecklat metoden att SpelHCP för nettoklass räknas Exakt HCP x 1.4. Plus HCP räknar HCP x 0.6 (ex +2.0  ger +1.2 HCP). Vid räknar inte med någon slopetabell. OBS. Detta gäller om banan sätts upp enligt rekommendation.

Banans längd, rekommendation
Med hickoryklubbor så driver vi bollen kortare så vi måste spela banan något justerad i längd. Hickoryslagen kräver ofta lite rull, så är det en väldigt mjuk bana kan det behövas ytterligare förkortning för den ska bli kul och spelbar.
Herrar: 5000 - 5300 meter
Damer: 4000 - 4200 meter

Domare

Vi har normalt ingen domare på tävlingarna. Vid regeldisput är tävlingsledningen den avgörande instansen.

Poängberäkning O-O-M

 • Det finns två "poängklasser" för våra tävlingar.
  Tour (upp till 40 deltagare) och Championship (41 deltagare eller fler). OOM Poäng se nedan.
 • Alla spelare är automatisk med både i brutto och nettoklassen.
 • Alla spelare i respektive tävling får oom-poäng (även spelare från andra tourer).
 • Inför finalen får alla tävlingar tillgodoräknas.
 • I finalen delas dubbla OOM TOUR-poäng ut, I finalen, som är öppen för alla, kommer det finnas ett fint prisbord för själva tävlingen samt utdelning av OOM-priser och medaljer.
 • Vid lika poäng efter OOM-finalen avgörs placering genom vem som har bästa resultat (ackumulerade poäng) jämfört vid de tävlingar båda spelat inför finalen. Är det fortfarande lika så avgör antalet 1:a platser totalt sätt.
 • I fyrboll är 2 steg mellan poängen som delas ut mellan lagen.

OOM TOUR 

1: 40p
2: 35p
3: 30p
4: 25p
5: 23p
6: 21p
7: 19p
8: 17p
9: 15p
10: 13p
11: 11p
12: 9p
13: 7p
14: 5p
15: 3p
16-40: 1p

 

OOM CHAMPIONSHIP

1: 60p
2: 55p
3: 50p
4: 45p
5: 42p
6: 39p
7: 36p
8: 33p
9: 30p
10: 27p
11: 24p
12: 21p
13: 18p
14: 15p
15: 12p
16: 9p
17: 6p
18: 3p
19-> : 2p

Om någon bryter en tävling erhåller personen noll poäng, men samtidigt räknas personen som deltagare så de övriga får rätt poäng som om personen deltagit.

Hickorygolf
Hickorygolf
Hickorygolf
Hickorygolf